Historie - Het Scheepsjournaal

Korte historie van de familie Scheepbouwer

Deze website geeft o.m. een overzicht van en een inzicht in de historie en het heden van de familie Scheepbouwer. Het is de kroniek van een van oorsprong Duitse familie (met een Amsterdamse voorloper), die in ruim drie eeuwen vanuit Dordrecht de wereld in trok.

Met de komst van Jan Caspersz Schopbouwer, als vrijgezel, (naar wij nu aannemen in de jaren dertig) van de 18e eeuw naar Dordrecht, vestigde deze vertegenwoordiger van een Duitse familie zich definitief in Nederland.

Van daar uit trokken nakomelingen naar diverse plaatsen in ons land, met concentraties in Dordrecht uiteraard, in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Amsterdam en hoger in Noord-Holland rond Alkmaar en daarnaast incidentele vestigingen op een groot aantal andere plaatsen.

Verder woont er sinds begin 1900 een grote concentratie in Canada en zijn er incidentele vestigingen in Belgiƫ, Australiƫ en Zuid Afrika en mogelijk andere plaatsen in het buitenland, die wij nu nog niet kennen. Tot nu toe zijn wij er van overtuigd, dat alle huidige Scheepbouwers, waar zij zich ook bevinden, afstammelingen zijn van die meergemelde Jan Caspersz Schopbouwer.

Begin 2006 werd in het Gemeentearchief van Amsterdam bewijs gevonden van een z.g. Amsterdamse tak, waarvan (nog) niet duidelijk is, hoe die zich in de loop van de 17e eeuw aldaar vestigde en (hoe/of) die zich verhoudt tot de Duits/Dordtse tak. De Amsterdamse tak is overigens in de loop van de 19e eeuw uitgestorven, omdat er geen mannelijke nakomelingen meer werden geboren. Nader onderzoek is nog gaande.